HTML

vityilló

Vágytunk rá, megvettük. Most jön csak a java, fel kell újítani. Viszont mi csináljuk, magunknak, húzós, de az álmok ha megelevenednek, megéri!

Címkék

3malac (2) allergia (1) ásás (5) betonoszlop (3) bontás (4) Címkék (1) csatorna (5) dagonya (1) dante (1) disznóölés (2) drótkerítés (1) falak (2) favágás (1) flex (1) (1) fürdőszoba (4) Guns n Roses (1) ház (34) hitel (1) (1) időjárás (1) infografika (1) kád (2) kalapács (1) kályha (1) kapa (4) kapu (1) kémény (1) kéményseprés (1) kert (16) kraken (1) kürtvár (1) kutya (1) lakáskassza (2) malac (1) mória (1) ólak (4) pajor (2) pala (1) petrocelli (1) rotációs kapa (1) sár (1) sarokkád (2) sokkoló (1) szántás (3) szerelem (2) tarack (2) tégla (1) traktor (2) tyúk (1) udvar (13) utánfutó (1) vas (1) vetés (1) vietnámi (1) víz (3) vízakna (1) vízvezeték (4) wc (1) Címkefelhő

2012.08.21. 12:31 lipka zoltán

Ásó, kapa, nagy... fába vágtuk a fejszét

Mint már említettem szívünk választottját hamarabb kézen foghattuk, mint ahogy azt illett volna. Mivel biztosak voltunk benne, hogy rendben lesz minden a hitel körül, kifizettük az önrészt, na meg kulcsunk és atyai (tulajdonosi) áldásunk is volt, nekiveselkedtünk, hogy választottunk elhanyagolt matériumát új fénybe hozzuk.

Mikor megálltunk előtte, szemérmetes redőny-szempillái még csukottan pihentek, magukba zárva gondolatainak, emlékeinek áporodott belső leheletét.

elöl.jpg

Ha nem is durván, de határozottan beférkőztünk az ablakszemek mögött megbúvó sötét állotságba, és gyorsan felnyitottuk a szemét, csak hogy tudja, vége az önmagába forduló depressziós hallgatásnak. Beengedtük a friss tavaszi levegőben úszó, virág illatú jókedvet, majd alaposan feltérképeztük meggyötört korpuszának minden zegét-zugát. 

Amíg nem kerül pont az i-re, vagyis nem fizet a bank, elhatároztuk, hogy csak a stafírungba kapott uszálynyi, 1300 nm-nyi külcsínt fogjuk kezelésbe venni. Kapára fel, majd rögtön fejszére, fűrészre, kicsit később arra gondoltam markológép sem lenne túlzás, végül kacérkodtam egy fókuszált atomcsapás gondolatával is a terület néhány, majd később egyre több pontján. Gyakorlatias ember lévén, sorrendiségben az előkert, illetve az utca rendbetételével gondoltam kezdeni a rehabilitációt. Családunk szerszámra kapott, kinek kapa jutott, az gyomot irtó keresztes hadjáratba kezdett, megtisztítván árkot, udvart. Jómagam az előkert keskeny földcsíkjának kitisztítását tűztem magam elé, mint férfias feladat, hiszen rég elhalt fenyő tönkök illeték magukat benne. Barátom, az ásó, hamar tudomásomra hozta, hogy erősen kapaszkodnak még csonka vázaik az anyaföld hívogató öléhez. Új barátra váltottam, és fejszénk csattogó véleményének már megfáradt gyökérujjaik nem tudtak ellenállni, kiszakadtak évtizedes bölcsőjükből és átadták a helyet az eljövendő flóra terjeszkedéséhez. Keserves munka volt, de végül felásva, elgereblyézve, rendezett előkét adott ébredező vityillónknak.

Korábban, a testén elburjánzó gyomok elpusztítására biológiai csapást mértek, feltehetően többször is, így helyenként mustársárga, száraz növényi vázak fedték, míg máshol ellenálló, partizán gondolkodású, zöld kamuflázsba öltözött tarackok divíziói jelezték, ez a harc még nem dőlt el. Őket támogatta a jelentős számban jelenlévő nehézfegyverzetű vegetáció jellemző egységei, úgymint bodza, és az elmaradhatatlan akác hadtest.

hátul.jpg

Mindez nem volt elég, a múlt enyésző relikviái is képviseltették magukat, mementói egy másik család történelmének. A hátsó udvaron málladozó ólak előtt erősen avítt és kopottas kredenc illegette magát, ki tudja hol felcsípett hasonlóan elhasználódott, repedt sarkú cédának imponáló mosogató babájával. Elárulom, a kredenc esetében felmerült egy komplett nagygenerál ötlete, ám tüzetes szemrevételezés után az aktív eutanázia mellett voksoltunk. Sajnáltuk, nem úgy mint a hozzá kapaszkodni igyekvő, testnyílásait szemérmetlenül feltáró mosogatót, rá azonnal kimondtuk az ítéletet: boszorkány el vele! S, lőn.

Számtalan felfedezés van még hátra, de egyik nagy kedvencem az elejétől a megújulás, a termékenység megtestesítője, újonnan szerzett szeretőnk anyaméhe, a kert! Mit kert, mező, rét, legelő, kaszáló!

rét.jpg

Hol gyümölcsfák és éhünket csillapító zöldségek, növények fognak majdan sorakozni, jelenleg egy kiforrott ökoszisztéma tengeti mindennapjait. Egy egész tápláléklánc szemmel követhető működésében merülhetünk el szemlélődő kedvünk esetén. Ugyebár a növényi élet biztosított gyomjaink révén, de azért apró kis szenvedés nekik is jut természet anyánk jóvoltából, szöcske hadak lakomáznak rajtuk, ha elcsendesedne a világ, tán még rágóik kemény darálását is hallanánk. Az ő életük sem könnyű, még ekkora terített asztal esetén sem. A száradó, csontkemény sárga, vagy nyers zöld növényszálak között cikázó, könnyű páncélos gyíkok lesik a szárnyas ugróbajnokok figyelmetlenségét. Ami az ő mindenhatóságuk hiányát bizonyítja, hogy bizony 10-20 fürge hüllőből 2-3-nak ha van farka! Bizony sok a csonka, végtag vesztett veterán, kiket valószínűleg a portyázó macskák, vagy a légből lecsapó szárnyas veszedelmek szemeltek ki fogyasztásra.

Mint látható nem csupán otthon teremtés lesz a jövőnk feladata, hanem mindenre kiható döntések meghozatala is. Ilyen volt az udvar tabula rasa állapotba hozatala is, de folytatásról a következőkben.

Szólj hozzá!

Címkék: ház kert udvar kapa


A bejegyzés trackback címe:

https://vityillo.blog.hu/api/trackback/id/tr804722900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása