HTML

vityilló

Vágytunk rá, megvettük. Most jön csak a java, fel kell újítani. Viszont mi csináljuk, magunknak, húzós, de az álmok ha megelevenednek, megéri!

Címkék

3malac (2) allergia (1) ásás (5) betonoszlop (3) bontás (4) Címkék (1) csatorna (5) dagonya (1) dante (1) disznóölés (2) drótkerítés (1) falak (2) favágás (1) flex (1) (1) fürdőszoba (4) Guns n Roses (1) ház (34) hitel (1) (1) időjárás (1) infografika (1) kád (2) kalapács (1) kályha (1) kapa (4) kapu (1) kémény (1) kéményseprés (1) kert (16) kraken (1) kürtvár (1) kutya (1) lakáskassza (2) malac (1) mória (1) ólak (4) pajor (2) pala (1) petrocelli (1) rotációs kapa (1) sár (1) sarokkád (2) sokkoló (1) szántás (3) szerelem (2) tarack (2) tégla (1) traktor (2) tyúk (1) udvar (13) utánfutó (1) vas (1) vetés (1) vietnámi (1) víz (3) vízakna (1) vízvezeték (4) wc (1) Címkefelhő

2012.08.21. 08:57 lipka zoltán

A házvásárlás anatómiája, avagy hogyan szed ízekre a bürokrácia diszkrét bája

Emlékeim szerint, az első találkozást követő, bódult ködben tévelygő, bárgyú félmosollyal a jövőbe révedő leendő háztulajdonos állapotánál ígértem a folytatást. Igen, döntésre jutottunk, melyet megelőzött egy magánlak sértésnek beillő kerítés belépős megtekintés, majd a tulajdonossal egyeztetett gusztálgatás. Érdekes élmény, ha mint vevő állsz a küszöbön, úgy teszel, mintha mindenhez értenél, na meg persze, ha van eszed elhívsz néhány házvásárlásban jártasabb embert. Nálunk is voltak, sógor, rokon, na meg az önbizalom! Summa-summárum, nem volt szerkezetileg olyan gond a házzal, ami miatt felmerült volna statikus jelenléte. Mivel már a találka előtt egyeztettünk a pénzügyi hátteret nagyban segítő, ravasz lakáskassza-ügyintézőnkkel, tudtuk mennyi az annyi, meddig nyújtózhatunk. A megtekintést követően tudtuk; ugyan kissé leélt, ráadásul kétszeresen is "elvált" az eladósorba került házacska, ismétlem tudtuk, hogy mi megakarjuk venni, kezdődjék hát a licit! A tulajdonos nem volt éhes, tudta, hogy a forgalmi érték köszönő viszonyban sincs a valóban elkérhető árral, így már a kezdetben felajánlotta az alku lehetőségét. Sokat nem kupeceskedtünk, tán mindketten mondtunk kétszer összeget, úgy ahogy az meg van írva, majd belecsaptunk, megállapodtunk, és innen indult a patológiailag megrázó vásárlási folyamat.

2012. május-augusztus


Fenti időintervallum egy problémamentes, lakáskassza megtakarítást, illetve hitelt tartalmazó pénzintézeti tranzakció terjedelme. Én most már tudom, hogy ez így normális, de eleinte erősen bőszített a dolog. Mégpedig  azért, mert miután megbeszéltük és megkérdeztük az ügyintézőnket, hogy mennyi idő, mi kell hozzá és mennyibe fog ez nekünk kerülni, a kapott válaszhoz képest nem annyi, hatványozottan több kell hozzá, és fizettünk, mintha kaszinóban lettünk volna. Érdekes dolog válság idején lakáshitelhez jutni, mindig csak éppen annyi infót kaptunk, hogy ne szálljunk ki a buliból, gondolom én. A másik nagy tanulság, ha pénzt akarsz - esetünkben hitelt - fizetned kell nem keveset. A vége felé már úgy éreztem, hogy a bank heti nagybevásárlását is mi fogjuk finanszírozni, és eljutottam arra szintre, hogy egy kérdésem volt az ügyintézővel való találkozáskor: Mennyit fizetek?

Még egy vonulata is tetszik ennek a harmadévnyi időszaknak: a papírozás. Ha nem vagy elég fineszes, bizony még a végén is levesznek, tulajdoni-lap másolatból például, egy kisebb nappalit tudnék tapétázni. Ügyvéd, közjegyző legyen a családban, mert így legalább nem kell időpontot kérni, fizetni akkor is kell. A nonplusz ultra az, hogy miközben mi verejtékezve igyekeztünk minden időpontot, határidőt betartani, a bank az állandó zaklatásunk nélkül, még 15 napot várt volna a kifizetéssel, így is szaporítván deres hajszálaim számát.

Végül augusztus első felének derekán megkaptuk a hírt, mienk a ház! Illetve a banké a jelzálog terhe miatt, de nem baj kezdhetjük a munkát. Bár ez sem igaz, mert a megegyezést követően a tulajdonos átadta a kulcsokat és azt mondta: Csináljatok amit akartok. Zene volt füleinknek, és azon a hétvégén elkezdtünk rabszolgájává lenni leendő otthonunknak. Na innen folytatom.

Szólj hozzá!

Címkék: hitel ház lakáskassza


A bejegyzés trackback címe:

https://vityillo.blog.hu/api/trackback/id/tr474722593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása